31 lipca 2014

Pieczone udka kacze z ziemniakami


Prosty przepis na kacze udka z ziemniakami i tymiankiem. Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson.



Składniki:
2 udka kacze
2 duże ziemniaki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim ogniu na złoty kolor, aż z mięsa wytopi się niewielka ilość tłuszczu.
Odwrócić udka i zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki.
Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa, gdy mięso jest delikatne, a ziemniaki chrupiące.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz