26 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką


Klasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami.


Składniki na tortownicę 26 cm:
(w temp. pokojowej)
300 g mąki
1 op. drożdży suchych
90 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
80 g masła
szczypta soli
300 g czerwonych porzeczek
1 op. cukru waniliowy

na kruszonkę:
140 g mąki
70 g cukru pudru
70 g masła

  • Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło.
  • Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto.
  • Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić.
  • Przełożyć do tortownicy, wyrównać. 
  • Z podanych składników przygotować kruszonkę.
  • Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto. 
  • Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Wystudzić w uchylonym piekarniku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz