Ciastka kokosowe


Słodkie, mocno kokosowe ciasteczka. Szybkie do zrobienia i upieczenia, są świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek.


Składniki na około 20-25 sztuk:

2 białka
szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
łyżka likieru kokosowego
szczypta soli

  • Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder. 
  • Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wmieszać delikatnie wiórki kokosowe i likier.
  •  Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut.
  • Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne