Placuszki z ricotty


Lekkie i puszyste serowe placuszki podobne do amerykańskich pancakes. Przepis Nigelli Lawson.



Składniki na około 20 sztuk:
250 g sera ricotta
125 ml mleka
2 jaja
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
250 g truskawek 

  • Truskawki pokroić na kawałki.
  • Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka.
  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać. 
  • Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony.
  • Podawać z truskawkami i ulubionym sosem lub syropem :)


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne