27 czerwca 2014

Granita z truskawek i szampana


Tradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą.


Składniki:
500 g truskawek
szklanka cukru pudru
2 szklanki szampana
sok z połowy cytryny



  • Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. 
  • Wymieszać z szampanem.
  • Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę. 
  • Wyjąć i przemieszać widelcem. Wstawić ponownie do zamrażalnika.
  • Powtarzać operację co godzinę, do momentu uzyskania na wpół zamrożonej lodowej konsystencji.
  • Nałożyć do pucharków lub szklanek i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz