11 czerwca 2014

Ciasto ucierane z truskawkami


Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania".



Składniki (w temperaturze pokojowej):
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia 
500 g truskawek

dodatkowo: cukier puder 

  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formęo wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć.
  • Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". 
  • Odstawić do przestygnięcia i podawać oprószone cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz