1 maja 2014

Rustykalna tarta z rabarbarem


Bardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania...



Składniki:
szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła
4 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru
                   2 łyżki brązowego cukru
                   1 łyżka mąki

ponadto: roztrzepane jajko
             łyżka cukru brązowego

  • Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.
  • Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. 
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt krążka o średnicy około 25 cm. Przenieść razem z papierem na dużą płaską blaszkę i posypać łyżką mąki, zostawiając czysty około 4 cm margines. 
  • Ułożyć na posypanym cieście odsączony rabarbar. Zawinąć brzegi do środka, aby nachodziły na nadzienie.
  • Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem oraz posypać brązowym cukrem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz