7 maja 2014

Krem z owoców leśnych (Triple Berry Curd)


Gęsty, mocno owocowy krem, który może być dodatkiem do większości deserów. Kombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com



Składniki na 2 szklanki:
szklanka jagód
szklanka malin
szklanka jeżyn
2/3 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
3 duże jajka
2 łyżki masła



  • Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Odlać szklankę przecedzonego puree owocowego, a resztę odłożyć.
  • W małym rondlu wymieszać trzepaczką jedną szklankę puree z sokiem z cytryny i jajkami.
  • W misce wymieszać cukier, mąkę i szczyptę soli. Dodać je do puree i całość przemieszać.
  • Zagotować na średnim ogniu ciągle mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze minutę.
  • Zdjąć z palnika i dodać masło. Dokładnie wymieszać. 
  • Wystudzić i przelać do słoika. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz