4 kwietnia 2014

Risotto alla milanese


Klasyczne kremowe risotto szafranowe o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata. Podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania.



Składniki na 3 porcje:
200 g ryżu arborio
cebula
50 ml białego wina
2+3 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki nitek szafranu
50 g startego parmezanu
sól, biały pieprz


  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni roztopić 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i całość smażyć około 2 minuty. 
  • Następnie wlać wino, dodać szafran i krótko pogotować, aż wino wyparuje. Wlać chochlę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały wywar.
  • Dodawać stopniowo resztę bulionu i ponownie gotować jak poprzednio.
  • Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już odpowiednio kleisty, zdjąć patelnię z ognia. Dodać 3 łyżki masła i starty parmezan. 
  • Dokładnie zamieszać i ewentualnie doprawić solą i białym pieprzem. Podawać od razu po ugotowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz