9 kwietnia 2014

Panzanella


Prosta w wykonaniu toskańska sałatka z pomidorów i chleba, przyprawiona oliwą i octem z czerwonego wina. Świetna nie tylko na upały.



Składniki:
kilka pomidorów różnego rodzaju
2 kromki czerstwego pieczywa
1/2 czerwonej cebuli
ząbek czosnku
świeża bazylia
sól, pierz
łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę i przyrumienić na patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut.
Włożyć kawałki pomidorów do miski, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i przeciśnięty czosnek. Zamieszać całość. Następnie wlać oliwę, ocet i ponownie zamieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
Przed podaniem dodać grzanki i listki świeżej bazylii.


1 komentarz: