13 kwietnia 2014

Mazurek z białą czekoladą i figami


Słodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami.



Składniki:
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
120 g masła zimnego
1 jajko
biała czekolada
3 łyżki śmietany 30 %
łyżeczka masła
suszone figi
garść migdałów

  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Palcami rozetrzeć masło z mąką, dodać jajko i wyrobić szybko jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i przyciąć równo na kształt prostokąta lub kwadratu o boku około 25 cm. Z resztek zrobić wałeczki, które przylepić naokoło ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić.
  • Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały. 
  • Odstawić do stężenia na około 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz