1 kwietnia 2014

Baba ghanoush


Arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw.



Składniki:
bakłażan
1 łyżka pasty tahini
1 łyżeczka oliwy
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
garść natki pietruszki
mielona papryka

Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut kilka razy obracając, aż skórka się pomarszczy i ściemnieje, a miąższ zmięknie.
Wystudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. Przełożyć go do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką pastę i ewentualnie doprawić. Pastę podawać posypaną pietruszką i mieloną papryką.



1 komentarz:

  1. Już od dawna planuję żeby to przygotować, może skuszę się na twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń