13 marca 2014

Jajka w kokilkach (Oeufs en cocotte)


Mało skomplikowane, a pyszne. Jajka zapiekane w kokilkach z ulubionymi dodatkami np. oliwą truflową, szynką, serem, pomidorkami i szczypiorkiem - ciekawa propozycja na proste śniadanie na ciepło.



Składniki na 2 porcje:
2 jajka
2 plastry szynki np. drobiowej
2 plastry sera
pomidorki cherry
szczypiorek
masło do wysmarowania kokilek
sól, pierz

Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Kokilki nasmarować masłem. Ułożyć na dnie plaster szynki, a na nim plaster sera. Następnie wbić delikatnie jajko i ułożyć na nim pomidorki pokrojone na połówki. Doprawić pieprzem, solą i posypać szczypiorkiem. Włożyć kokilki do większej formy i napełnić ją wodą, tak aby sięgała do połowy kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż białko się zetnie. Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz