5 marca 2014

Grzanki ze szpinakiem i rodzynkami


Kolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii.



Składniki na 6 grzanek:
250 g świeżego szpinaku
duża garść rodzynek
2 ząbki czosnku
sól, cukier
orzeszki pinii
2 łyżki oliwy
6 kromek bagietki lub ciabatty

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić szpinak i odsączone rodzynki. Smażyć całość na małym ogniu często mieszając, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawić ewentualnie do smaku solą i cukrem.
Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe. Kromki pieczywa zgrillować lub podpiec w piekarniku. Ułożyć na każdej porcję szpinaku, wierzch posypać orzeszkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz