12 marca 2014

Eklerki


Podłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową.



Składniki na około 25 sztuk:
szklanka wody
100 g masła
szklanka mąki
4 jajka

dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana

na ganache:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany kremówki

  • Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi. 
  • Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta masa, która będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć masę z ognia i odstawić, aby trochę przestygła. 
  • Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek w masie.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor. 
  • Przygotować ganache czekoladowy: zagotować śmietankę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Odstawić do przestygnięcia.
  • Upieczone i wystudzone eklerki przeciąć na pół. Na spody nałożyć krem. Przykryć górną połówką, którą udekorować polewą czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz