19 lipca 2014

Biscotti z migdałami


Biscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy...


Składniki na około 16 sztuk:
1 jajko
80 g brązowego cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
130 g mąki
70 g migdałów ze skórką
60 g suszonych wiśni

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajko z cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek.
  • Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni.
  • Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami na kromki o grubości 1 cm.
  • Przełożyć je z powrotem na blaszkę i piec kolejne 15 minut, pamiętając by w połowie pieczenia odwrócić biscotti na drugą stronę. 
  • Ostudzić na metalowej kratce i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz