11 marca 2014

Bagietki


Drożdżowe bagietki z białej mąki. Bardzo delikatne dzięki dodatkowi mleka i masła.



Składniki na 3 sztuki:
3,5 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
łyżka soli morskiej
łyżeczka cukru
łyżeczka masła
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka

W małej misce wymieszać drożdże z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn z drożdży, a na końcu mleko i masło. Wymieszać całość i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie kleiło się do rąk, dodać odrobinę mąki. Uformować w kulę, wstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić na trzy równe części i z każdej uformować bagietkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  i oprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę z gorącą wodą. Wyrośnięte bagietki lekko ponacinać nożem na ukos i wstawić na około 25 minut na środkowy poziom piekarnika. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce.




1 komentarz: