13 lutego 2014

Chałka


Słodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :)


Składniki:
550 g mąki pszennej tortowej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko + drugie do posmarowania chałki

  • Do szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić do spienienia na około 10 minut. W tym czasie rozpuścić masło, jajko roztrzepać.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, następnie przestudzone masło, wodę i jajko. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie. Nie może być klejące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić na 4 równe części i zrolować je w wałeczki. Połączyć ich końce z jednej strony i uformować chałkę, czyli zewnętrzny prawy wałek przełożyć na zmianę górą, dołem i górą nad trzema sąsiadującymi po lewej stronie. Powtórzyć tę czynność kilka razy i na samym końcu podwinąć końcówki pod spód chałki.
  • Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 27-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz