18 lutego 2014

Mini focaccie z oliwkami


Mini focaccie to płaskie włoskie bułeczki skropione oliwą z oliwek, które podaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy.



Składniki:
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g drożdży świeżych
400 g mąki pszennej
szczypta cukru
łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
oliwki


  • W miseczce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Oliwki pokroić na połówki, skropić oliwą. Do większej miski przesiać mąkę i sól , dodać rozczyn z drożdży i zagnieść całość. 
  • Gdy składniki się połączą, wlać oliwę z oliwek i wyrabiać kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyjąć ciasto z miski, podzielić na 8 części i z każdej uformować placuszek. Palcem zrobić wgłębienia, w które wepchnąć oliwki. 
  • Mini focaccie posypać solą morską i oregano. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią. 
  • Podawać skropione oliwą z oliwek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz