28 lutego 2014

Kurczak Tikka Masala


Brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.



Składniki na 2 porcje:
2 duże piersi z kurczaka
marynata: 1 łyżeczka garam masala
                sok wyciśnięty z połowy limonki

sos: 200 g jogurtu naturalnego
       500 ml passaty pomidorowej
       3 ząbki czosnku
       1 łyżka świeżego startego imbiru
       1 łyżeczka kurkumy
       1 łyżeczka garam masala
       sól, pieprz, chilli
       świeża kolendra
       oliwa z oliwek

Wymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut.
Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem.



4 komentarze: