Muffiny z kremem mascarpone


Klasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 



Składniki na 12 sztuk:
(powinny być w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka maślanki
1 jajko
łyżka ekstraktu z wanilii

na krem: 250 g sera mascarpone
             250 g śmietany 30 %
             3 łyżki cukru pudru

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. 
  • Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
  • Masę nałożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i wstawić formę do nagrzanego piekarnika na około 25 minut lub do "suchego" patyczka.
  • Wyjąć i wystudzić na kratce. Jeśli zbytnio urosły, delikatnie odciąć wierzch.
  • Przygotować krem: schłodzoną kremówkę i mascarpone i cukier puder umieścić w mikserze, zmiksować do powstania gęstej masy. Schłodzić przez około 20 minut.
  • Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować muffinki.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne