12 lutego 2014

Klasyczne trufle w kakaowej posypce


Proste i pyszne, świeże trufle z gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy espresso. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Kolejny świetny przepis z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.


Składniki na około 30 sztuk:
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka kawy espresso
100 g miękkiego masła
2 żółtka
25 g kakao

  • Czekoladę posiekać i stopić w mleku w tzw. kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać kawę, masło oraz żółtka. Wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć do miski i wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby stężała.
  • Kakao wysypać na talerz. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje masy. Pokryć dłonie kakao, aby nie przywierała do nich masa i formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • Obtoczyć trufle w kakao i ułożyć w szczelnym pojemniku. Wstawić do lodówki. Wyjąć na godzinę przed podaniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz