13 lutego 2014

Jajko zapiekane w bułce


Szybki i prosty pomysł na jajko inaczej. Ciepła i chrupiąca bułka, a w środku zapieczone jajko z szynką i serem - to musi być smaczne...



Składniki na 4 sztuki:
4 bułki np. kajzerki wieloziarniste
4 jajka
4 plastry szynki np. parmeńskiej
4 plastry żółtego sera
sól, pieprz
świeża bazylia lub szczypiorek


  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Z bułek odkroić wierzch i ostrożnie wydrążyć środek, uważając aby nie przebić spodu. Ułożyć je na blaszce. 
  • Na dnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą. 
  • Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać. 
  • Wyjąć z piekarnika, udekorować bazylią lub szczypiorkiem i podawać.





2 komentarze:

  1. Mniam nie mogę się napatrzec. Wygląda obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń