21 lutego 2014

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą


Szybki pomysł na coś słodkiego z niezawodnego ciasta francuskiego. Słodkie ciasteczka wypełnione czekoladą i bananem - gotowe w kilka chwil, a jakie pyszne...


Składniki na około 10 sztuk:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 banan
ulubiona czekolada
jajko
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać na kostki, a banana obrać i pokroić w plastry.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć z niego kółka. W zależności od tego ile kółek otrzymamy, połowę z nich przełożyć na blaszkę i nałożyć na nie kostkę czekolady i plasterek banana. 
  • Brzegi kółek posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć na wierzch pozostałe kółka i docisnąć brzegi palcami lub widelcem, aby się skleiły. 
  • Gotowe ciasteczka posmarować resztą roztrzepanego jajka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 15 minut do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz