Szybki chleb półrazowy


Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową.



Składniki;
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej
300 ml wody
1 łyżeczka cukru białego lub brązowego
1 łyżeczka soli
25 g drożdży
2 łyżki oleju słonecznikowego


  • Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn. Do miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część wody i olej. Dodać rozczyn z drożdży i zagniatać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i wstawić do natłuszczonej keksówki o wymiarach 9x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.Wyjąć i wystudzić na kratce.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne