7 stycznia 2014

Strudel z kapustą i grzybami


Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.



Składniki:
1 duży płat ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej
200 g mrożonych borowików
1 duża cebula
3 łyżki masła
80 g suszonej żurawiny
1 szklanka bulionu
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
pieprz, sól, cukier
1 jajko do posmarowania


  • Borowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut. 
  • Kapustę przelać zimną wodą i odsączyć. Posiekać i dodać razem z żurawiną do grzybów i cebuli. 
  • Zalać wszystko bulionem i dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać.Pod koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. 
  • Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając od dłuższego boku i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz