19 stycznia 2014

Spaghetti alla bolognese


Moja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka.



Składniki na 4 porcje:
300 g makaronu spaghetti razowego
500 g mięsa mielonego z indyka
łyżka oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g passaty pomidorowej
sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano


  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
  • Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. 
  • Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. 
  • Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. 
  • Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.





1 komentarz: