11 stycznia 2014

Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym


Kotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany.



Składniki na 2 porcje:
500 g polędwiczek wieprzowych
1/3 kostki masła

na sos:
1 szklanka białego wina
20 suszonych śliwek
2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
200 g śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Minimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić na plastry. Lekko spłaszczyć je dłonią i obtoczyć w mące. Tak powstałe kotleciki smażyć na maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz, a na patelnię na której się smażyły wlać wino i dodać dżem z porzeczki, dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, aby sos się zredukował. Wlać śmietankę i dorzucić śliwki, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz