Makaron z wędzonym łososiem


Szybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.



Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu np. pappardelle
2 cebule
200 g wędzonego łososia
200 g śmietany 18%
2 łyżki whisky (niekoniecznie)
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


  • Makaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojonego łososia i chwilę podsmażyć. 
  • Wlać whisky, przemieszać i poddusić około 3 minuty. 
  • Następnie wlać śmietankę i całość podgrzać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
  • Dokładnie wymieszać z makaronem i podawać.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne