Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym


Smaczny sposób na wytrawne, słone naleśniki - tym razem z mąki gryczanej. Wypełnienie z żółtego sera, szynki oraz jajko sadzone w środku sprawia, że danie to jest idealne na sycące śniadanie. Przepis zaczerpnięty z programu "Pyszne 25".



Składniki na 4 porcje:
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżka masła
3/4 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
4 jajka
100 g żółtego sera
100 g szynki
szczypiorek

W blenderze lub mikserem wymieszać mąkę z wodą, mlekiem i roztopionym masłem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Smażyć naleśniki po minucie z każdej strony. Osobno usmażyć jajka sadzone, a ser zetrzeć na tarce. Na usmażonych naleśnikach ułożyć po porcji sera, następnie plaster szynki i jajko. Końce naleśników zawinąć tak, aby otrzymały kwadratowy kształt. Podgrzać je kolejno przez chwilę na suchej patelni i podawać posypane szczypiorkiem.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne