9 stycznia 2014

Krem ze smażonych porów z migdałami


Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych.



Składniki:
2 duże pory
5 ziemniaków
1 litr bulionu drobiowego
śmietana 30 %
50 g płatków migdałów
6 łyżek masła
sól, pieprz, cukier

Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i chwilę jeszcze podsmażyć. Wlać gorący bulion i całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku kilkoma łyżkami śmietany kremówki i przyprawami. Migdały uprażyć na maśle i posypać nimi zupę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz