21 stycznia 2014

Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi


Sycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli, banalnie prosta w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z grzankami z dodatkiem żółtego sera.



Składniki na 2 porcje:
400 g cebuli
500 ml bulionu
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki białego wina
sól, pieprz
2 kromki pieczywa tostowego
50 g sera żółtego


  • Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około 20 minut ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. 
  • Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kromki pieczywa zgrillować lub opiec w tosterze, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi . 
  • Zupę przelać na talerze, na środku ułożyć po 2 grzanki z serem.




3 komentarze:

  1. Jest pyszna, lekko słodka, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile już razy planowałam zupę cebulową? Jakoś zawsze o niej zapominam, ale masz rację, przecież jest banalnie prosta i bardzo pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa .kto mi taką zrobi? ,bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń