9 grudnia 2013

Tarta z camembertem i żurawiną


Tarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.



Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
200 g sera camembert
garść suszonej żurawiny
2 jaja
250 g gęstej śmietany
tymianek
pieprz


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. 
  • Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem. Formy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste. 
  • Ser camembert pokroić w plastry i ułożyć na dnie tarty. 
  • Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać żurawinę i doprawić tymiankiem i pieprzem. 
  • Tak przygotowaną masą zalać ser na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. 
  • Podawać na ciepło lub dobrze wystudzone, jeżeli chcemy, aby masa nie była zbyt płynna.





2 komentarze:

  1. mmmmm, pyszne smaki, pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jakie to musi być smaczne...!

    zapraszam do siebie
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń