15 grudnia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym


Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki.



Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa

na marynatę:
1 łyżeczka musztardy                
2 łyżeczki miodu                  
3 łyżeczki oliwy z oliwek      
 pieprz

na sos:
3 łyżeczki miodu
1/2 szklanki białego wina
2 łyżeczki musztardy
200 g śmietany kremówki
sól

Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę wlać na patelnię z mięsem. Doprawić solą i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos się zredukuje.
Po tym czasie wyciągnąć polędwiczki na talerz, a do sosu dodać musztardę i śmietankę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionym dodatkiem np. gotowanymi ziemniakami lub gnocchi.


6 komentarzy:

  1. właśnie tworzę, tylko nie z poledwiczki a pirsi kurczaka:) sos smakuje wyśmienicie:) podaje z kasza gryczaną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam. Wyszło przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam. Wyszło przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczny ciekawy smak, nie miałem białego wina, które zastąpiłem cydrem.
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. mięso pyszne, użyłam piersi z kurczaka, sos wyszedł mi chyba zbyt płynny, nie wiem co zrobiłam źle, wino zredukowało się bardzo ładnie..

    OdpowiedzUsuń