22 grudnia 2013

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą


Składniki:
170 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 kulka mozarelli
kukurydza
biała cebulka

na sos pomidorowy:
6 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki cukru

Do miski przesiać mąkę. W innym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać rozczyn do mąki, dodać oliwę i sól. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem na gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkować je na cienki placek i ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Wymieszać składniki na sos pomidorowy. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, mozarellę i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, a na nim ułożyć kolejno mozarellę, tuńczyka, kukurydzę i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz