Gruszki w cieście francuskim


Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie.


Składniki:
3 gruszki
płat ciasta francuskiego
30 g orzechów włoskich
miód
roztrzepane jajko

  • Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. 
  • Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek. 
  • Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne