4 grudnia 2013

Diabelskie brownie czekoladowe


Mocno czekoladowe amerykańskie ciasto brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady i całusków czekoladowych. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada".


Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
150 g drobnego cukru trzcinowego
3 jajka
75 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka soli
100 g całusków z gorzkiej czekolady

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut.
  • Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać.
  • Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do czasu, aż wierzch zacznie pękać, ale środek nadal będzie lepki.
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyjąć je i odstawić w formie do zupełnego wystygnięcia.
  • Pokroić ciasto na małe kwadraty i wyjąć z formy. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz