15 listopada 2013

Mule w sosie śmietanowym


Małże w aksamitnym sosie śmietanowym na bazie białego wina. Najlepsze są świeże mule, ale mrożone też się nadają. Wbrew pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a doskonałe zarówno na obiad jak i romantyczną kolację.



Składniki:
1 kg świeżych muli
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
szklanka białego wina
1/3 szklanki śmietany 16%
pęczek natki pietruszki
pieprz, chilli

Mule oczyścić. Te, które są otwarte wyrzucić. Cebulę, czosnek i natkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek.
Następnie wrzucić małże, dodać białe wino i przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać.
Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli i podawać na ciepło z bagietką lub ulubionym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz