Czekoladowe mini Pavlovy z bananami


Słynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą.


Składniki na 4 sztuki:
3 białka
3/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
25 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany 30%
4 banany

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Z gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczone bezy na kolejne 30 minut, aby wystygły.
  • Banany pokroić na plasterki, czekoladę posiekać. Śmietankę ubić i wyłożyć na bezy, udekorować bananami i czekoladą.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne