6 listopada 2013

Burgery z indyka z sosem barbecue


Dietetyczne burgery przyrządzone z mięsa indyczego to zdecydowanie zdrowsza wersja hamburgerów i dobra propozycja na szybki obiad.



Składniki:
6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu
850 g mielonej piersi z indyka
5 łyżek startego parmezanu
łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
sałata
sos barbecue

Do mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i usmażyć je na patelni grillowej lub grillu po około 2 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i również zgrillować przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można  go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

1 komentarz: