Angielskie muffiny


Muffiny angielskie nie są słodkimi babeczkami w papilotkach, tylko drożdżowymi bułeczkami spłaszczonymi z obu stron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko.



Składniki:
450 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g masła
1 paczuszka (7g) suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Masło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać drożdże i masło. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do drożdżowych ciast. Po kilkuminutowym wyrobieniu przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Piekarnik nastawić do 210 stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią.
Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne