17 października 2013

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą


Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą.


Składniki:
5 jabłek
cynamon
cukier waniliowy

na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej
                         100 g masła zimnego
                         20 g cukru
                         szczypta soli
                         1 żółtko
                         2 łyżki wody

na bezę: 4 białka
             110 g cukru pudru
             1 łyżka budyniu waniliowego

  • Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy. 
  • Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. 
  • Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu. 
  • Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz