28 października 2013

Spaghetti Carbonara


Jedno z najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem.



Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti
125 g boczku wędzonego
1/2 szklanki śmietany
2  żółtka
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
natka pietruszki - ewentualnie

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz