11 października 2013

Placki z cukinii z sosem tzatziki


Składniki:
2 średnie cukinie
1 jajko
6-8 łyżek mąki
2 łyżki mleka
olej roślinny
sól, pieprz

Sos tzatziki:
zielony ogórek
jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
pieprz, sól


  • Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 20 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody, przekładając je do innej miski. 
  • Dodać jajko, mleko i mąki na tyle, aby masa nie była zbyt rzadka. Doprawić do smaku pieprzem i solą. 
  • Aby zrobić sos należy zetrzeć na tarce ogórka razem ze skórką, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jogurt, czosnek i sól. 
  • Nakładać łyżką małe placuszki na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia po około 2-4 minuty z każdej strony. 
  • Podawać z sosem tzatziki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz