1 października 2013

Pizza z anchois i oliwkami


Składniki:
na ciasto: 200 g mąki pszennej
              20 g drożdży świeżych
               pół szkl. letniej wody
               pół łyżeczki soli
               pół łyżeczki cukru
               2 łyżki oliwy z oliwek
             
na sos: 6 łyżek passaty pomidorowej
           łyżka suszonego oregano
           łyżka oliwy z oliwek
           1 ząbek czosnku
           szczypta soli i cukru

dodatki: 10 filecików anchois
             kulka mozarelli
             garść oliwek zielonych
             mała czerwona cebula


  • W miseczce wymieszać wodę z cukrem, pokruszyć do niej drożdże i odstawić na 20 minut, aby się spieniły. 
  • Mąkę przesiać do większej miski, zrobić dołek i wlać do niego spienione drożdże, dodać oliwę oraz sól. 
  • Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na półtorej godziny do podrośnięcia.
  • Piekarnić nastawić na 250 stopni C. 
  • W małej miseczce wymieszać składniki sosu, ewentualnie doprawić do smaku. Gdy ciasto już podrośnie, wyjąć je z miski i ponownie chwilę pougniatać, podzielić na dwie części. 
  • Obie rozwałkować i wyłożyć na blaszkach nasmarowanych oliwą i posmarować sosem pomidorowym. 
  • Na wierzchu ułożyć najpierw mozarellę, potem anchois, oliwki i cebulkę. 
  • Wsadzić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i piec 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz