31 października 2013

Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią


Gdy szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem.



Składniki:
płat ciasta francuskiego
2 małe cukinie
ser feta
czerwone pesto
świeży tymianek

Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni. W międzyczasie cukinię pokroić na plasterki i opiec na grillu z obu stron, a ser pokroić w kostkę.
Następnie wyjąć tarty z piekarnika. Jeżeli środek zbytnio wyrósł to docisnąć go widelcem. Posmarować każdą tartę sosem pesto, ułożyć zgrillowaną cukinię i kostki sera. Na wierzchu dodać po kilka gałązek tymianku. Wsadzić tarty do piekarnika na około 5 minut, aby się podgrzały. Można to również zrobić przed samym podaniem.


3 komentarze:

  1. pięknie wyglądają! i na pewno wybornie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznotki z moim ulubionym cukiniowym wnętrzem!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze tak cudownie graficznych tart nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń