7 października 2013

Meksykańskie burrito


Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną.



Składniki:
4 pszenne tortille
500 g mielonego mięsa 
cebula
3 ząbki czosnku
mała puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
szklanka passaty pomidorowej
sól, pieprz, chilli, papryka słodka
oliwa z oliwek

dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu


  • Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. 
  • Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. 
  • Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. 
  • Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. 
  • Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz