25 października 2013

Caponata


Słynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego".



Składniki:
1 bakłażan
2-3 duże pomidory
1 czerwona cebula
kapary
oregano
ząbek czosnku
łyżka kaparów
garść zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki octu z białego wina
natka pietruszki
2 łyżki oliwy


  • Bakłażana pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię z oliwą, posolić i posypać oregano, smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. 
  • Czosnek pokroić na plasterki, a cebulę i natkę posiekać. Gdy kawałki bakłażana się przyrumienią, dodać czosnek, cebulę i pietruszkę i smażyć jeszcze kilka minut. Dorzucić oliwki, kapary i ocet. 
  • Po wyparowaniu octu dodać grubo posiekane pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. 
  • Spróbować przed podaniem i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i octem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz