30 października 2013

Calzone z salami i kukurydzą


Calzone, czyli pizza złożona w kształt pieroga to potrawa bardzo pożywna i sycąca. Farsz może być dowolny, powinien jednak być dość gęsty.



Składniki na 2 sztuki:
1 i 3/5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g sera mozarella
10 plastrów salami
kukurydza konserwowa
świeży tymianek
2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek i zgniatać ciasto przez około 10 minut na stolnicy posypanej mąką. Dodać odrobinę wody, jeżeli jest zbyt suche lub dosypać mąki, jeżeli jest zbyt mokre. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski, nasmarowanej oliwą. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski i ścisnąć, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podzielić na 2 części, przykryć i odstawić ponownie na godzinę.
Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić brzegi. Włożyć do piekarnika i piec około 8-10 minut na złoty kolor. Podawać gorące.


2 komentarze: