24 października 2013

Hamburger wołowy


Najbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu.



Składniki na 4 sztuki:
4 bułki hamburgerowe
500 g mięsa wołowego mielonego
2 łyżeczki musztardy
łyżka majeranku
sól morska, pieprz
sałata
pomidor
cebula czerwona
ketchup


  • Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. 
  • Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. 
  • Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również na grillu. 
  • Na każdej bułce położyć po liściu sałaty, następnie usmażonego burgera, ketchup, pomidora i cebulę. Przykryć drugą połową bułki i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz